Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 03.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Store skred kan fjernutløses.

Skredfarevurdering

Det er fare for å løse ut store skred selv om fokksnøen har stabilisert seg mange plasser. Spesielt skummelt er det for snøskuter som har en stor tilleggsbelastning på snødekket. Det er også fare for å løse ut skred fra slakere terreng.
Regionen har et generelt krevende snødekke med flere vedvarende svake lag.
Det har vært mye vind den siste tiden og størst flak har lagt seg opp i østvendte le-heng, men det kan nå også finnes mindre flak i andre himmelretninger.

Drønn i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor. Husk at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. mars 2023

Snødekket er hardt vindpåvirket i fjellet etter nordvest-vest storm. Mykere snø kan finnes i terreng som er skjermet for vind. Det er mest snø øst og sør i regionen.

Det finnes flere kantkornlag ved skarelag i snøen. Det ene er danna rundt skaren som kom etter mildværet i midten av januar.

Dypere i snødekket ligger et kantkornlag rundt desemberskaren fra ca. 300-400 moh. og oppover. Observasjoner tyder på at dette laget er vanskeligere å påvirke nå.

Mandag og tirsdag gikk det noen store naturlig utløste skred i østvendtheng under uværet, bla. ved Hiorthfjellet og Operafjellet. Tidligere har det vært fjernutløst store skred på kantkornlag.

Fjellvær

Torsdag 2. mars 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -10 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 3. mars 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst. -22 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS